Kappersvak

Aan de slag als thuiskapster

Ineens weet je het, je gaat aan de slag als thuiskapster. Of je nu ambities hebt om helemaal zelfstandig te worden of thuis gaat bijknippen, wanneer je aan de slag gaat als zzp’er zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Schrik niet, het klinkt echt spannender dan het is. Met de juiste instelling en motivatie kom je al een heel eind. De andere zaken ga ik hier in drie tips “op papier zetten”. 

1. Heb een visie

De eerste en misschien wel de belangrijkste tip die ik heb is zorg dat je een visie hebt. Weet waarom je aan de slag wilt als thuiskapster en schrijf dit ook echt op, het liefst in een ondernemingsplan. Er zullen best weleens momenten zijn dat je denkt “Waarom ben ik hieraan begonnen?!” Op die momenten zul je deze tip heel dankbaar zijn. Het hebben van een visie en het weten wáárom je iets doet helpt om door te zetten, ook als iets even lastig lijkt. Een visie hebben klinkt mooi, maar hoe kom je er nu eigenlijk aan? Grote kans dat je al als kapster werkt als je dit leest. Schrijf eens voor jezelf op alle punten die je goed vindt aan je salon. Dit zijn dingen die je trots maken dat je ergens werkt. Misschien werk je met een heel tof merk of werk je in een hele mooie salon, heb je leuke klanten en wat zijn dat dan voor mensen. Schrijf daarna alles op wat je minder goed vindt. Dit kan zijn van de koffie die niet lekker is tot de locatie van de salon. Schrijf daarna bij ieder punt op hoe je het zou veranderen. Denk hierbij groot, geld speelt even geen rol. Leg het lijstje met pluspunten en de oplossingen voor de minpunten bij elkaar en je ziet waarschijnlijk al een rode draad verschijnen. Dat kan het begin van jouw visie zijn. Vaak weet je wel wat je wil, maar is het moeilijk om dat onder woorden te brengen. Deze oefening kan je er mee helpen.

 

blog-visie

 

2. Inschrijven bij de K.v.K.

Ja, ook kapsters moeten zich inschrijven bij de K.v.K. “Zwart knippen” biedt echt niet meer zoveel voordelen als vroeger. Inmiddels betalen wij kapsters nog maar 9% btw en gaat mond-op-mond reclame tegenwoordig ook via internet. Als je als zelfstandige niet op het internet verschijnt loop je echt een hele grote groep potentiële klanten mis. En naast je visie moet je tweede doel toch echt wel meer klanten krijgen zijn, want je moet wel een inkomen gaan creëren. Inschrijven bij de K.v.K. kost €50. Je begint door op de website van de K.v.K. je handelsnaam te registreren en wat persoonlijke gegevens in te vullen. Daarna kun je een afspraak inplannen bij een kantoor, daar wordt alles officieel gemaakt. En voila! Je bent eigen baas. Dit brengt voordelen met zich mee, maar natuurlijk ook wat verantwoordelijkheden zoals belasting betalen. Je zult dus misschien je prijzen een beetje moeten aanpassen, er gaat vanaf nu immers 9% daarvan naar de Belastingdienst. Maar er zijn ook voordelen. Ten eerste wekt een K.v.K. nummer vertrouwen bij potentiële klanten. Ze zien dat je serieus bent en dat je ook serieus te werk zal gaan met hun haar. Ten tweede kun je zorgeloos gaan adverteren, daarmee komen we meteen bij de volgende tip.

 

3. Ga online

Zorg dat er minstens ergens op het internet een vermelding is van je werkzaamheden. Zoals al eerder noemde, óók mond-op-mond reclame gaat tegenwoordig via het internet. Dus je zult er ook als thuiskapster echt aan moeten geloven. Het mooiste is natuurlijk een eigen website, maar niet iedereen is daar even handig mee. Het uitbesteden kost veel geld dus misschien zul je het in het begin nog moeten doen met social media. En dat is helemaal niet erg. Ga er wel op letten hoe je jezelf vanaf profileert op social media. Vermijdt het delen van politiek geladen meningen en verwijder misschien de foto’s waar je toch echt een paar wijntjes teveel op had. Houdt dat soort zaken vanaf nu offline, waar niemand er last van heeft. Iedereen is natuurlijk mens, maar hoe jij er online op staat kan wel net de doorslag geven of iemand je wel of niet gaat bellen.

 

online-blog

 

Als je aan de slag wilt als thuiskapster gaan deze drie tips je in de opstartfase heel erg helpen. Bij het ondernemerschap komt uiteraard wel meer kijk, zoals het opzetten van een administratie en het opstellen van een ondernemersplan. Dat laatste gaat vooral belangrijk worden als je financiering nodig hebt voor het kopen van een eigen salon. Over deze onderwerpen en meer lees je in mijn andere blogs.

Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *